Aardbevingen + moesson = modderstromen + lawines

De grote aardbeving in Nepal is ondertussen tweeënhalve maand geleden en vele Nepalezen hebben hun dagelijkse activiteiten terug opgenomen, maar daarmee zijn de problemen nog niet van de baan.

Om te beginnen zijn er nog wekelijks aardbevingen. Niet van het kaliber van de beving 25 april, maar toch met een kracht van 4 à 5 op de schaal van Richter (tegenover 7,8). Dat zijn geen grote aardbevingen, maar richten wel schade aan en hebben een grote emotionele impact: wie weet is de volgende terug een zware aardbeving.

De laatste weken is daar nog een extra bedreiging bijgekomen: de moesson. Het zomers regenseizoen is essentieel voor de Nepalese voedselvoorziening, maar brengt na de vele aardbevingen ook extra problemen met zich mee. De aanhoudende regenbuien maken het sowieso moeilijker om huizen en wegen te herstellen, maar het echte gevaar schuilt in modderstromen en lawines. De aardbevingen hebben veel grond verplaatst en de moesson en de voortdurende naschokken zijn een dodelijke cocktail.

In de voorbije twee weken werd een bus van de weg gedreven door een modderstroom, stierf een vrouw toen ze bedolven werden onder een steenlawine, en moesten 30 gezinnen verhuizen nadat een modderstroom hun huizen verwoestte. Nepalezen in risicozones moeten hartverscheurende keuzes maken: alles achterlaten met de kans om onderweg getroffen te worden door een lawine of modderstroom of ter plaatse blijven en hopen dat hun huis zal blijven staan en hun landgoed niet te veel schade zal hebben . Velen blijven liever in hun eigen dorp en voorzien tijdelijke schuilplaatsen op veiligere plekken in de buurt.

Na de zware aardbevingen zijn veel mensen uit de zwaarst getroffen gebieden in tentenkampen in de buurt van Kathmandu terecht gekomen. Zij wachten het einde van de moesson af om naar huis terug te keren, maar hebben er geen idee van wat ze daar zullen vinden. Velen onder hen zijn ook niet gewend aan het leven in Kathmandu. Niet per se aan het leven in de stad tegenover hun kleine bergdorp, maar vooral het grote verschil in temperatuur en vochtigheid. Daarnaast hebben de meeste tentenkampen ook geen behoorlijke afwatering waardoor veel tenten onder water staan en de bewoners snel ziek worden.

Laten we hopen dat de grote aardbevingen voorbij zijn en dat de kleinere snel zullen stoppen. Maar zelfs als dat zo zou zijn, gaan veel Nepalezen nog steeds een zware zomer tegemoet.