Computerkennis in Nepal

23815-computerklaspriveschool

‘s Morgens zetten we, met een tas koffie in de hand, de computer aan. Snel even onze mails checken, kijken of er wat te beleven valt op Facebook, en dan het net afschuimen, op zoek naar nieuws. Je hoeft tegenwoordig geen abonnement meer te hebben op één of andere krant om een blik te kunnen werpen op de wereld. Enkele klikken, meer hebben we niet nodig om toegang te krijgen tot het wereldnieuws, tot vacatures, tot nieuws van vrienden en familie.

Op zo’n doorsnee ochtend lazen we, naar goede gewoonte, wat nieuws uit Nepal. Ons oog viel op een artikeltje vol cijfers. Een seconde, meer had ik niet nodig om te zien én te beseffen: ‘ja, HANDnepal doet wat het moet doen!’. Slechts 1,24% van de Nepalese gezinnen in landelijke gebieden kan doen wat ik hierboven beschrijf als een ochtendritueel. Slechts 1.24% van deze gezinnen heeft immers toegang tot een computer met internet. 3,37% van de gezinnen in landelijke gebieden heeft toegang tot een computer zonder internet.

In de verstelijkte gebieden is het een stuk beter (maar daarom nog niet goed) gesteld: 23,66 % van de gezinnen heeft thuis een computer. 12,11 % van hen heeft ook toegang tot internet op deze computer.

Bij het lezen van dit bericht bedacht ik me volgende zaken:

  • Zelfs in de steden hebben relatief weinig mensen toegang tot het internet.
  • Wat een groot verschil tussen de steden en de dorpen!
  • HANDnepal zet duidelijk in op een belangrijk project.

Het is natuurlijk moeilijk conclusies trekken uit enkele cijfers. Eerst en vooral gaat dit over toegang tot internet thuis. Dat is natuurlijk niet vergelijkbaar met wat HANDnepal doet. Wij zorgen immers voor toegang tot internet op school. We mogen de cijfers dus niet zomaar als norm nemen. Helaas beschikken we niet over concrete cijfers, maar wel weten we dat in de steden, waar veel meer privéscholen zijn, ook veel meer computerklassen zijn.

Door computerklassen te installeren in scholen in landelijke gebieden geven we een hele hoop gezinnen in één klap toegang tot computer en internet. Neem nu dat we een klas van 20 computers installeren, in een school met 800 kinderen. Reken dan gerust zelf even uit hoeveel extra gezinsleden toegang krijgen tot een computer met internet.

Klik hieronder om het (Engelse) artikel te lezen waar deze cijfers uit komen.

d52a3-computertoegankelijkheidnepal