Computerklas en internet in Chyamrang Besi

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar de laatste tijd zijn er grote stappen gezet in ons project in Chyamrang Besi. De Chakreswor School heeft nu een computerklas mét internet.

Tijdens ons tweede project stond de Chakreswor School al op de lijst met scholen waar HANDnepal een computerklas wilde installeren. Op dat moment was de school zelf nieuwe lokalen aan het bouwen en aangezien de oude lokalen nog stof doorlatende houten plafonds en verouderde elektriciteitsaansluitingen hadden, besloten we om te wachten tot de nieuwe lokalen af waren.

Het schoolplein in 2014
De nieuwe betonnen lokalen in de achtergrond waar de computerklas geïnstalleerd werd

Een computerlokaal

In de nieuwe lokalen werd dus plaats gemaakt voor een computerklas. Net zoals bij ons tweede project, maakten we gebruik van thin clients. (Thin clients zijn hele kleine computers die programma’s gebruiken vanop een server. Meer info: zie wikipedia)

In Chakreswor installeerden we 12 thin clients en 1 server. Die server is een stevige desktop pc. Hij heeft extra veel geheugen en kracht want hij doet het werk van 13 computers tegelijk. Tijdens de lessen kan de leerkracht de server gebruiken terwijl de leerlingen op thin clients werken.

Techniekers installeren de thin clients in Chakreswor School in Chyamrang Besi

De server heeft daar bovenop nog wat extra functies. Hij doet ook dienst als Rachel-server. (zie ook worldpossible.org) Daarop vind je een offline versie van een groot aantal educatieve websites zoals Wikipedia For Schools. We installeerden ook een pakket met Nepalese e-boeken.

Met internet

Als klap op de vuurpijl zorgden we voor een internetaansluiting. Dat was geen kwestie van een installateur die even langskomt, een gaatje boort, daar een kabeltje doorsteekt en een modem aan de muur hangt. Het was een huzarenstukje. De dichtstbijzijnde internetaansluiting was een wifimast op meer dan 7 kilometer afstand in vogelvlucht. Een kabeltje trekken was dus geen haalbare mogelijkheid. Een draadloze verbinding was ook niet zo evident, want 7 kilometer is al een heel eind en tussen de school en de wifimast ligt een bergkam…

Misschien denk je nu, waarom geen internetaansluiting via 3G of 4G? Wel, ook dat is niet mogelijk. Nepal heeft wel 4G, maar enkel in de steden. Het dorp heeft wel gsm-ontvangst, maar je kan er alleen bellen en sms’en. Het ziet er niet naar uit dat één van de Nepalese mobiele operatoren daar snel verandering in zullen brengen aangezien het om moeilijk bereikbaar dun bevolkt gebied gaat.

Dus werd er een kleine mast geplaatst op de bergkam tussen het dorp en de dichtstbijzijnde wifimast, met daarop een repeater.

Een onbevreesde installateur plaatst de repeater op de mast

Zo’n repeater heeft niet veel onderdelen: twee antennes met een aansturing, die van energie voorzien worden door een batterij en een zonnepaneel. De ene antenne is gericht op de grote wifimast aan de overkant van de bergkam, de andere is gericht op de school. De repeater doet niets anders dan de boodschappen doorsturen. Hij herhaalt iedere boodschap die hij binnenkrijgt aan de andere kant, vandaar de naam repeater.

De impact

De impact voor de leerlingen is natuurlijk evident. Nu krijgen ze computeronderwijs in de praktijk op computers en niet enkel in theorie uit een schoolboek. Dat verhoogt hun slaagkansen voor dat vak aanzienlijk en een diploma met de vermelding van computerkennis is in Nepal veel waard. (zie ook Computerkennis in Nepal) Daarnaast kunnen de leerkrachten en leerlingen nu ook op zoek gaan naar aanvullende en recentere informatie over de leerstof.

Ook voor het dorp heeft dit project een grote impact, want die wifimast die iets meer dan 7 kilometer verder ligt, is meer 2 uur rijden met de auto. De dichtstbijzijnde verharde weg ligt op 3 uur rijden en met de auto ben je meer dan 4 uur onderweg naar het dichtstbijzijnde stadje. Tijdens de moesson wordt dit allemaal nog moeilijker. Vanaf nu kunnen de inwoners van Chyamrang Besi op het internet in de school en zijn ze iets minder afgesloten van de rest van de wereld. Dat is niet onbelangrijk aangezien veel Nepalezen in het buitenland werken en op die manier makkelijker contact kunnen houden met hun familie. (zie ookHANDnepal viert de Wereldwijde dag van de digitale geletterdheid)

Dit project komt tot stand dankzij de steun van onze sympathisanten en de dienst Ontwikkelingssamenwerking van de Stad Antwerpen.