Een nieuwe wending

HANDnepal gaat in het schooljaar 2013-2014 samenwerken met Jeugd & Vrede en Children of the Street. We stellen dit project, en de organisaties waarmee we in zee gaan, dan ook graag aan u voor.

Jeugd & Vrede

Logo Jeugd & Vrede

Jeugd & Vrede zet zich in de eerste plaats in voor jongeren tot 25 jaar. De organisatie streeft ernaar dat álle kinderen en jongeren in Vlaanderen en Brussel een actieve cultuur van vrede en geweldloosheid ontdekken, die zelf vormgeven en geëngageerd uitdragen.

In dat kader organiseert Jeugd & Vrede jaarlijks een inleefreis. Zo krijgen jongeren tussen 16 en 18 jaar de kans om hun veilige thuishaven open te trekken naar de weidse wereld, waar ze een spannend avontuur beleven. Maar het is meer dan dat. De jongeren zetten zich voor, tijdens en na hun reis in voor het goede doel, en engageren zich zo een jaar lang voor HANDnepal.

Jeugd & Vrede verandert binnenkort haar naam in Tumult – Talent voor samen leven.

Voor dit project werkt Jeugd & Vrede al jarenlang samen met Children of the Street.

 

Children of the Street

Logo Children of the Street
Children of the Street streeft twee doelen na:

  • via een educatief project kinderen in ons land proberen te laten zien dat niet alle kinderen het even goed hebben op de wereld. Op die manier probeert de organisatie de Vlaamse kinderen een venster op de wereld te geven.
  • met de opbrengsten van grootse zanghappenings steunt Children of the Street elk jaar een project dat ernaar streeft om kansarme kinderen onderwijs te laten volgen.

Children of the Street koos ervoor om in het schooljaar 2013-2014 met HANDnepal in zee te gaan.
De Vlaamse scholen zullen aan het begin van het schooljaar de vraag krijgen om deel te nemen aan de zanghappening. Daarbij richt de organisatie zich op kinderen tussen 8 en 14 jaar. Elke leraar die zich heeft ingeschreven ontvangt vervolgens een lerarenbrochure. Elk kind krijgt een educatief pakket met een kinderkrant, en een cd met liedjes over Nepal en HANDnepal. Hiermee kunnen de leraren en de kinderen in de weken voor de zanghappening aan de slag en zo leren de kinderen meer over Nepal en over de projecten van HANDnepal.

Op de dag van de zanghappening komen alle kinderen van alle scholen samen om deze liedjes te brengen. In Antwerpen bijvoorbeeld is dat bijvoorbeeld op de Grote Markt. De liedjes worden geschreven door Oscar Dirk Bohnen – oprichter van Children of the Street – en de vaste leden van de Children of the Street-band, die ze ook live brengen tijdens elke zanghappening.

De optredens, die doorgaan in de maand mei, zijn het eindpunt van het educatieve project. De respons is enorm: elk jaar bereikt Children of the Street ongeveer 16.000 kinderen!

De zanghappening in Antwerpen wordt door de vzw Children of the Street zelf georganiseerd. Elk kind dat in Antwerpen deelneemt, geeft 4 euro. Op de andere locaties in Vlaanderen wordt de zanghappening georganiseerd door plaatselijke partners die de Children of the Street-band inhuren om de liedjes live te komen spelen.

Lees meer over Children of the Street op hun website www.childrenofthestreet.eu.