Eenvoudige Nepalese barbecuerecepten: koriander-muntsaus en een pittige marinade

Zomer is barbecuetijd in België. Met deze marinade en saus geef je aan je volgende BBQ eenvoudig een Nepalese touch.

De ingrediënten in kan je in de meeste supermarkten vinden, al zal je misschien in de afdeling “wereldkeuken” moeten zoeken. Voor iets exotischere kruiden en specerijen zoals fenegriek en garam masala kijk je best eens in een Aziatische supermarkt of een biowinkel.

Saus van munt en koriander

koriander muntsaus voor op de barbecue

Deze saus is lekker fris. Ze Zij valt zowel in de smaak bij vegetariërs bij de vegetariërs die wel eens wat extra willen, als bij de echte vleeseters die eens een ander sausje durven te proberen bij hun volgende stuk vlees.

Ingrediënten

In Nepal heeft men niet de gewoonte de ingrediënten exact af te meten. Je voegt ze toe naar eigen smaak.

  • een bosje munt
  • ongeveer evenveel verse koriander. Gebruik ook de steeltjes, die geven immers de meeste smaak.
  • 1 groene chili of een lepel sambal
  • zout
  • komijnpoeder, ongeveer een koffielepeltje
  • garam masala, ongeveer een koffielepeltje
  • fenegriekzaadjes, ongeveer een koffielepeltje
  • een goeie scheut olie

Bereiding

  • Zet een pannetje op het vuur en verhit de olie.
  • Doe het fenegriekzaad erin en laat dat volledig zwart worden. Opgelet, dit kan een sterke geur veroorzaken. Laat het nu afkoelen.
  • Was de munt, en doe de blaadjes van de steeltjes. De steeltjes heb je niet meer nodig.
  • Was de koriander, en snijd deze in grote stukken.
  • Doe de munt en koriander nu in de keukenrobot.
  • Snijd de chili in groffe stukken en voeg hem toe.
  • Voeg de kruiden toe.
  • Mix alles helemaal fijn in de keukenrobot.
  • Voeg nu de afgekoelde olie met fenegriekzaadjes toe.
  • Roer alles nog eens goed om.
  • Laat de saus afkoelen, en werk af met een blaadje koriander.

 

Pittige marinade

Nepalees gemarineerd vlees op de barbecue

Deze marinade kleurt je vlees niet alleen mooi rood, zij zorgt ook voor een Oosters smakenpalet op het puntje van je tong!

Ingrediënten

In Nepal heeft men niet de gewoonte de ingrediënten exact af te meten. Je voegt ze toe naar eigen smaak.

  • Een scheut olijfolie
  • Twee lepels korianderpoeder
  • Een lepel currypoeder
  • Een lepel komijnpoeder
  • Een lepel kurkuma (geel poeder)
  • Een lepel provencaalse kruiden
  • Een stukje gember
  • Enkele teentjes look
  • Het sap van een limoen
  • Eventueel wat tandooripoeder of -pasta

Deze ingrediënten kan je gemakkelijk kopen in eender welke Aziatische winkel.

 

Bereiding

  • Schil de gember.
  • Pel de look.
  • Pers de look en gember zo fijn mogelijk samen tot een gladde pasta.
  • Doe de olie in een kommetje.
  • Voeg nu alle andere ingrediënten toe.
  • Meng alles stevig onder mekaar.
  • Leg het bbq-vlees op een schaal.
  • Maak eventueel wat insnijdingen in het vlees, zo kan de marinade nog beter doordringen.
  • Smeer het vlees overvloedig in met de marinade.
  • Dek het goed af en laat het enkele uren trekken in de koelkast.
  • Bereid het nu op de barbecue.