HANDnepal: een blik op de toekomst

IMG_4813 (Medium)Na de zware aardbeving die Nepal trof op 25 april 2015 heeft het land plots heel andere noden. Nepal was stilaan aan het recupereren van een jarenlange burgeroorlog en klom stapje voor stapje uit een erg diepe put. Op enkele seconden tijd werd het land volledig door mekaar geschud, letterlijk en figuurlijk.

Ontelbaar veel mensen zijn dakloos, kinderen kunnen niet meer naar school, er is een hoge nood aan basisbehoeften zoals voedsel, drinkwater en hygiëne.

Computerklassen? Daar liggen de mensen de komende jaren niet meer van wakker. Er zijn nu belangrijkere noden. De computerklassen zijn vernield, maar erger nog: de schoolgebouwen, de lesmaterialen enz. zijn in vele scholen niet meer bruikbaar. Het zal nog jaren duren voor deze scholen weer op het niveau zijn van voor de aardbeving en weer kwalitatief onderwijs kunnen aanbieden.

Daarom beslisten we met HANDnepal om even een andere weg in te slaan. We focussen de komende maanden of jaren niet meer op het installeren van computerklassen. Zolang het nodig is zal HANDnepal zich inzetten om een aantal getroffen scholen te steunen door de meest noodzakelijke infrastructuur te voorzien om onderwijs te kunnen aanbieden. We denken daarbij aan boeken, schrijfgerief, borden, etc. Wel zullen we de computerklassen die we eerder installeerden grondig controleren en waar mogelijk terug repareren.

Binnenkort trekken enkele HANDnepalvrijwilligers naar Nepal. Ze gaan daar bekijken welke scholen meest hulp nodig hebben en maken dan een actieplan op. Dat alles doen we in samenspraak met onze partner ter plaatse, die dit project mee zal coördineren.

Help getroffen scholen aan de meest noodzakelijke infrastructuur door een storting aan HANDnepal op BE74 3635 3238 1207.