Masala Papad op Barcamp: zelf proberen

Op #bca5 (BarCamp Antwerpen 5) maakten we Nepalese snacks(hapjes) voor de deelnemers. Wil je die zelf ook thuis eens maken, dan kan je dat doen met het volgende recept. De foto’s die we namen, vind je onderaan.

Ingrediënten:

Papad (platte, ronde, krokante ‘schijven’, ter grootte van een pannenkoek. Je kan dit kopen in elke Indische winkel), tomaten, rode ajuin, look, verse gember, apennootjes (ongezouten!), olie, fenugriekzaad, zout, peper, komijnpoeder, kerriepoeder, kurkuma (geel poeder), koreander, eventueel: sambal

In Nepal rekent men niet in koffielepeltjes, stuks, en grammen. Als je het graag lust, neem je wat meer, anders wat minder. Neem ongeveer dubbel zoveel tomaten als ajuin, wat meer gember dan look, zeer veel nootjes (ze vormen het hoofdingrediënt) en lekker veel kruiden.

 

Bereiden:

Was de tomaten, snijd ze open en haal de zaadjes eruit (hou die bij om te verwerken in een ander gerecht!). Snijd de tomaten nu in fijne stukjes.

Snijd de ajuin zo klein mogelijk.

Schil de gemberwortel en snijd hem in fijne reepjes. Doe hetzelfde met de look.

Snijd de apennootjes in kleine stukjes. Dat kan bv. met een keukenrobot of een vijzel. Voeg ze bij de rest.

Meng alle ingrediënten in een grote kom. Voeg nu zout, peper, komijnpoeder, kerriepoeder en kurkuma toe. Meng alles goed.

Doe ruim voldoende olie in een pan, en laat die heel warm worden. Frituur daarin de fenugriekzaadjes tot ze pikzwart zijn. Giet dit over je ‘salade’ en meng goed.

Snijd nu de koreander fijn. Gebruik ook de steeltjes, die hebben het meeste smaak. Meng deze bij de rest, en voeg ook wat sambal toe, als je het graag pikant hebt.

Frituur de papads in je frietketel of stop ze stuk voor stuk 20 seconden in de microgolfoven.

Leg je salade op de papad, en je hapjes zijn klaar. Smakelijk!