Nepal voor beginners

Nepal is één van de mooiste landen op aarde. Nepal biedt een grote verscheidenheid aan natuurlijke rijkdommen en overweldigende landschappen. De bescheiden mensen van Nepal zijn misschien economisch arm, maar zijn  ontzettend rijk op het vlak van cultuur, religie en samenhorigheid doordat zij zo’n veelheid aan talen, godsdiensten, cultuur en bevolkingsgroepen hebben. We hebben ondervonden dat de mensen in Nepal buitengewoon verdraagzaam, vredevol en aanvaardend zijn.

Nepal is 147,18 vierkante kilometer groot. De hoogte varieert van 70 tot 8.848 meter. Bergen, heuvels, valleien en vlakten overheersen het geheel door land omgeven Nepal dat zich uitstrekt van de Himalaya-bergketen in het noorden tot de laaglanden in het zuiden. Mount Everest, de hoogste top van het Himalaya-gebergte, ligt in Nepal.

Rijstterrassen, open woestijnen, dichte wouden en moerassige weiden: je vindt het er allemaal. Het land is goed voorzien van nooit opdrogende rivieren, meren en ijsmeren die ontspringen in de Himalaya. Twintig percent van de oppervlakte wordt voor landbouw gebruikt, terwijl 0,49% dient voor blijvende gewassen.

Het klimaat varieert van de ene plaats tot de andere in overeenstemming met de aardrijkskundige kenmerken. In het noorden zijn de zomers koel en de winters streng, terwijl in het zuiden de zomers subtropisch en de winters zacht zijn.

De aardrijkskundige verscheidenheid van Nepal zorgt voor een al even verscheiden cultuur. Gewoonten en tradities verschillen van de ene streek tot de andere. In de hoofdstad Kathmandu smelten al die entiteiten samen tot een nationale identiteit.

In 2007 bedroeg de totale bevolking van Nepal 26.427.990 mensen. De bevolking bestaat uit meer dan 100 verschillende etnische groepen die ongeveer 93 verschillende talen en dialecten spreken. Verder zijn die groepen onderverdeeld in kastes. Dat kasteonderscheid speelt nog steeds een rol bij huwelijken. De officiële taal is het Nepali, dat door zowat iedereen begrepen wordt. Engels is de voertaal in regerings- en handelszaken.

Nepal is een patriarchale samenleving. De mannen gaan werken en de vrouwen verzorgen het huishouden. De meeste Nepalezen volgen het kastesysteem voor gewoontes en huwelijk. Het grootste deel van Nepal is nog landelijk. In de grote steden is ook de glamour van de moderne wereld verschenen.

Tags: ,