Nieuw project: Gemeenschapscentrum in de Chakreswor School in Chyamrang Besi

Het is in 2016 wat stil geweest rond HANDnepal, maar dat had zo zijn redenen. Om te beginnen waren we nog bezig geweest met de herstellingen na de aardbevingen van 2015 en daarnaast hebben we ook de tijd genomen om te herbronnen en een nieuw project uit te werken.

Dat nieuwe project is er ondertussen: in 2017 richten we een gemeenschapscentrum op in de Chakreswor School in Chyamrang Besi.

Chakreswor School? Chyamrang Besi?

Het kan best dat je nog nooit van deze plaatsen hebt gehoord ook al volg je HANDnepal van nabij. Dat komt omdat we bij ons project in 2014 gebruik maakten van bijnamen om de 10 scholen van toen makkelijk uit elkaar te kunnen houden.

Speelplaats en gebouwen van de Chakreswor School in Chyamrang Besi

De Chakreswor School in het dorp Chyamrang Besi noemden we toen de Milk Dessert School of de Far Away School. Twee bijnamen die ten zeerste van toepassing zijn.

Het Melkdessert waar Chyamrang Besi om bekend is, moet lang inkoken in deze potten

Milk Dessert omdat het dorp Chyamrang Besi bekend staat voor een typisch dessert op basis van ingedikte melk.

De weg naar Chyamrang Besi loopt door een paar hoge bergpassen. Hier omhuld door mist en wolken

En Far Away School omdat de Chakreswor School zo afgelegen ligt. Om naar Chyamrang Besi te raken moet je bijna een terreinwagen hebben en vanuit Panauti doe je er vier uur over (en Panauti is de kortste verbinding met een snelweg). De terreinwagen heb je nodig om een rivier zonder brug te kruisen en dan nog een berg te bedwingen, maar tijdens de moesson is het zelfs met een 4×4 moeilijk om er te raken.

Een gemeeschapscentrum?

Ja een gemeenschapscentrum. Mét internet. In 2014 installeerden we een bescheiden computerklas in de Chakreswor School nadat hun nieuwe (veilige) lokalen afgewerkt waren. Nu willen we die computerklas uitbreiden en er een tweede lokaal met beamer aan koppelen zodat we er een gemeenschapscentrum kunnen opstarten. Daarenboven voorzien we ook een internetverbinding voor dit gemeenschapscentrum. Gezien de afgelegen ligging van het dorp zullen de kosten hiervoor hoger liggen, maar is de impact van internet in het dorp net heel groot.

Langs de ene kant zorgen we dus voor de fysieke benodigdheden voor het gemeenschapscentrum. Langs de andere kant voorzien we ook opvolging en ondersteuning van Belgische en Nepalese HANDnepal-vrijwilligers. Onze Eerste klas in Dhunkharka wordt ondertussen veel breder gebruikt en de directeur van die school zal ook de Chakreswor School coachen.

Hoe wordt dit gefinancierd?

Voor dit project maken we gebruiken van verschillende middelen. Om te beginnen geeft de dienst Ontwikkelingssamenwerking van de Stad Antwerpen een subsidie voor het opzetten van het gemeenschapscentrum in de Chakreswor School. Daarnaast zal de schenking van de vastentocht van Sint-Jozef uit Essen van dit jaar ook naar dit project gaan. Voor de rest zullen we gebruik maken van inkomsten uit onze verschillende activiteiten en schenkingen.