Nieuws uit Nepal: noodhulp

recharge1-650

Gisteren konden we met onze lokale partner Subesh skypen vanop “Steun Nepal in Cargo Zomerbar”. Dat ging niet bepaald vlot, maar we kregen toch een iets beter beeld van de situatie in de omgeving van Banepa en Panauti, en ook meer informatie over onze scholen.

Het leven in Panauti en Banepa is volgens Subesh genormaliseerd. Beide steden zijn niet zo hard getroffen door de aardbeving, ze hebben stevige fundamenten in de rotsen. Dat betekent natuurlijk niet dat er geen schade is, maar het leven begint terug op gang te komen.

Droge voeding en batterijen

Subesh is onze contactpersoon in Nepal. Hij is degene die voor de computers van HANDnepal zorgt en voor de opvolging van de scholen ter plaatse. Met enkele vrienden legde hij geld samen om voedsel uit te delen in afgelegen dorpen.

dryfood1-650

Aangezien hij in het dagelijks leven ook noodstroomvoorzieningen verkoopt voor tijdens de geplande stroompannes (loadshedding is sowieso bijna dagelijkse kost in Nepal) heeft hij in z’n bestelwagentje ook een zware batterij en een wisselrichter geplaatst. Die “power inverter” zorgt er voor dat de stroom van de batterij gemakkelijk gebruikt kan worden om GSM’s op te laden in de dorpen waar ze langskomen.

recharge2-650

De meeste van die dorpen hebben sinds de aarbeving al geen stroom meer. Nu kunnen de dorpsbewoners dus eindelijk hun dierbaren contacteren.

Een warme maaltijd voor de daklozen

fooddist1-650

Tegelijkertijd kookten andere Nepalezen een grote protie Dal Baht (linzen en rijst), de “stoemp met worst” van de Nepalezen, en deelden dat uit aan alle daklozen.

Tenten en zuiver water

Toen we vroegen waar momenteel het meeste behoefte aan is in zijn omgeving, was het antwoord kort en duidelijk: “tenten”. Vele Nepalezen zijn hun huis verloren in de aardbeving en slapen nu in de openlucht of bij kennissen. Helaas net op het moment dat het regenseizoen op gang komt. Vanuit België kunnen we daar moeilijk mee helpen.

Maar over een tweede optie hoefde hij niet lang na te denken: waterzuiveringstabletten. Sowieso sterven er in Nepal nog veel mensen door het drinken van besmet water (denk maar aan de Music For Life actie voor Nepal uit 2011) en in de nasleep van de aardbeving zal zuiver water alleen maar schaarser worden.

Je kan de noodhulp-acties van onze partner ter plaatse steunen door een storting op de rekening van HANDnepal BE74 3635 3238 1207 met vermelding ‘noodhulp’.

 

 

Deze diashow vereist JavaScript.