Over HANDnepal

HANDnepal droomt ervan om alle kinderen in Nepal een hoopvolle toekomst te bezorgen. Dat doen we door te streven naar een eerlijker start voor élk kind: degelijk onderwijs. In Nepal is er een groot verschil tussen kinderen die de kans krijgen om te studeren aan een privéschool en kinderen die school lopen in het staatsonderwijs. De privéscholen beschikken over het nodige geld om onderwijs aan te bieden op maat van de huidige maatschappij.
De staatsscholen zijn er voor alle kinderen uit families die niet de middelen hebben om het peperdure privéonderwijs te betalen. Het onderwijsniveau in deze scholen is minimaal.

Een eerlijke start voor elk kind, hoe begin je daaraan? HANDnepal kiest ervoor om één concrete actie te ondernemen: computerklassen installeren in Nepalese staatsscholen. Een computerklas op school betekent immers een diploma met de vermelding ‘computerkennis’. Momenteel is zo’n diploma haast een monopolie van  de leerlingen uit de privéscholen.  Daarmee hebben zij een grote stap voor bij het vinden van een job. Die ongelijkheid tussen deze twee groepen van leerlingen wil HANDnepal verkleinen. Op die manier streeft HANDnepal naar een eerlijker start voor élk kind.

HANDnepal wil zoveel mogelijk staatsscholen voorzien van een computerklas. Eens die er is, kan zo’n school immers een aanvraag indienen voor een computerleerkracht, betaald door de overheid. Eens de lessen van start gaan, wordt computerkennis automatisch opgenomen in het leerplan van de school. Dat betekent dat leerlingen er slechts hun diploma zullen behalen indien ze slagen voor een examen over computerkennis. Een meerwaarde op hun diploma! Lees meer over computerkennis in Nepal.

Handnepal is als organisatie lid van:

  • 4de pijler: Steunpunt voor iedereen die zich vrijwillig inzet voor een project in het Zuiden
  • Arosa: Adviesraad voor Ontwikkelingssamenwerking Antwerpen