Plannen voor de toekomst

Het voornaamste doel van HANDnepal is momenteel onze eerste computerklas te bouwen in de Shree Parbati School in Dhunkharka, Nepal. Alles wat we momenteel plannen hoort bij het bereiken van dat doel. Lees meer over ons project.

Om dit te realiseren, focust HANDnepal zich sinds 2010 op het inzamelen van voldoende geld. Dat is immers onmisbaar als we een computerklas willen installeren. Voor we de eerste computerklas kunnen installeren, zijn we nog op zoek naar de laatste honderden euro’s.

Daarom organiseert HANDnepal dit jaar nog enkele activiteiten:

 

  • De eerste activiteit die we gepland hebben om dat geld bij elkaar te krijgen is Holi 2013. Dat had je vast al door.
  • Een maand later, op zaterdag 20 april, organiseert Jef, muzikant en HANDnepal-vrijwilliger, een avond ‘muziek voor Nepal’. De opbrengst van deze muzikale avond schenkt hij volledig aan HANDnepal.

 

Verder kijken we ook naar andere plaatsen waar we bijvoorbeeld onze T-shirten of hapjes kunnen verkopen of andere activiteiten die we kunnen organiseren om dit najaar toch zeker die eerste computerklas te kunnen installeren. En niet onbelangrijk: tegenwoordig kunnen we regelmatig rekenen op giften van sympathisanten.

Verder zijn er een aantal technische vraagstukken die we moeten bekijken. Hoogstwaarschijnlijk kiezen we voor thin clients. Thin clients (dat zijn hele kleine computers die programma’s gebruiken vanop een server. Meer info: zie wikipedia)

 Thin clients blijken een goede oplossing voor ons project. We zullen er echter voldoende aandacht aan moeten schenken dat de computers niet traag zijn of ‘blijven hangen’. Daar is één goede oplossing voor : zorgen dat de servers die we gebruiken, zwaar genoeg zijn. Dat wordt dus onze grootste investering, want ze zijn natuurlijk een stuk duurder van de Thin Clients.

Verder moeten we nog vragen oplossen als: welk besturingssyteem gebruiken we op de computers, welke software voorzien we, wat voorzien we om gemakkelijk problemen op te lossen, zetten we een proxyserver zodat het surfen wat makkelijker gaat? En praktische dingen zoals de inrichting van het klaslokaal, hoe we gaan zorgen dat de school een goede toegang heeft tot internet en wie dat gaat betalen.

Deze knopen willen we doorhakken vóór we naar Nepal vertrekken. Het doel van de reis naar Nepal is namelijk vooral de installatie zelf. Het materiaal zelf moet op dat moment al ter plaatse aanwezig zijn en bestellen we dus op voorhand zodat we onmiddellijk aan de slag kunnen gaan. Gelukkig hebben we een stevig netwerk in Nepal om daarbij te helpen.

Als de eerste computerklas geïnstalleerd is, stopt het natuurlijk niet. Dit jaar gaan we ook onze werking tot nu toe evalueren en bekijken hoe we volgende projecten gaan aanpakken. Zoals je in het verslag van Chiniya en in de projectfiche kan lezen, zijn er op dat vlak nog een aantal mogelijkheden.

Als laatste blijven we als organisatie verder evolueren. Sinds deze winter zijn we ‘officieel’ een feitelijke vereniging en lid van de 4depijler. En zijn we net begonnen met onze eerste nieuwsbrief. Ondertussen onderzoeken we ook de mogelijkheden voor subsidies om onze projecten nog verder uit te breiden. Zo te zien nog veel werk voor de boeg, het zal snel 2014 zijn!