Computerklas voor Dhunkharka

Waarom de Shree Parvati School in Dhunkharka?

De Shree Parvati School in Dhunkarka krijgt de allereerste computerklas van HANDnepal. Het gaat dus om een pilootproject. Omdat we nog in de ‘testfase’ zitten, hechten we veel belang aan goede communicatie en een vlotte samenwerking. Chiniya, één van de bezielers van HAND Nepal, is een jeugdvriend van de oprichter van deze school. Hij kent deze school door en door, waardoor de keuze snel was gemaakt.

Over de school

De Shree Parvati School werd 54 jaargeleden opgerichtdoor de plaatselijke bevolking die zich ten zeerste bewust is van het belang van degelijk onderwijs. De school drijft op de inzet van deze mensen die de toekomst van hun kinderen een positieve richting willen uitsturen. Stilaan groeide  een kleine lagere school uit tot dé school voor kinderen en jongeren in de brede omgeving van het dorp Dhunkarka. In 2013 startte de school, die door de jaren heen ook al een lager en hoger middelbaar oprichtte, met een Bachelor in onderwijs en in Business. Momenteel studeren er zo’n 800 leerlingen.
Het zijn voornamelijk de studenten aan het middelbaar en het hoger onderwijs die van de computerklas genieten. Voor de jongeren onder hen is computerles een bijvak, voor de oudsten een hoofdvak.

Naast het aanleren van basis computervaardigheden, wil de school haar leerlingen de kans geven om hun blik op de wereld te verruimen. De school zal dan ook op zoek gaan naar partnerscholen in andere landen, waarmee ze online contact houden. De studenten zullen op regelmatige basis het internet en email kunnen gebruiken en zo meer feeling krijgen met de hedendaagse wereld.

353cb-3


Over de computerklas

Samen met de school bekeken we de noden voor hun computerklas. Gezien er in elke klas ongeveer 40 à 50 studenten zitten, streefden we naar een klas van zo’n 20 computers. 2 à 3 studenten kunnen dan telkens samen een computer gebruiken.
De studenten moeten zeker de basisvaardigheden kunnen aanleren: leren typen, programma’s als word, excel, … gebruiken. Daarnaast moet er een goede internetverbinding zijn. Zo kunnen de studenten actief gebruik maken van een  mailbox, en kunnen ze via het internet ‘kennismaken met de wereld’.
Buiten de schooluren stelt de school haar computerklas open voor de lokale bevolking. De dorpsbewoners kunnen dan onder leiding van een verantwoordelijke hun eerste stapjes zetten in de wondere wereld van computers en het internet.


Grotere kaart