Zomerplannen: de eerste klas

Tweeënhalf jaar geleden beloofden we het lerarencomité van de Shree Parbati School in Dunkharka om in hun school zo snel als mogelijk een computerklas te installeren. Sindsdien zitten de leerkrachten, de leerlingen, de dorpsbewoners, maar natuurlijk ook de vrijwilligers van HANDnepal te popelen om dit eerste project tot een goed einde te brengen. Dat de school écht wel zit te wachten op een computerklas, bleek nog enkele maanden geleden. Toen kregen we een brief van de school. Daarin schreven de leerkrachten dat ze alvast waren begonnen met de computerlessen. Ik citeer: “now, we are very much hopeful that the computers will be handed over to the school soon so that we could conduct computer classes smoothly through practical classes rather than teaching theoretically”. De leerlingen krijgen er sinds mei (de start van het nieuwe schooljaar in Nepal) theoretische computerles.
In augustus is het zo ver: dan zullen deze leerlingen voor het eerst écht achter een computer zitten tijdens de les, en hun theoretische kennis stap voor stap omzetten in praktijkervaring. Maar voor het zo ver is, moet er nog heel wat gebeuren.

Daarom trekken Frank, Fré en Chiniya eind juli naar Nepal. Frank en Chiniya nemen eerst zo’n week de tijd om alle aankopen te doen: de beste thin clients uitzoeken, bijhorende servers aankopen, onderhandelen over de prijs. Het helse verkeer en de grote stofwolken in Kathmandu trotseren op weg naar de volgende computerwinkel. Daar hetzelfde doen, dan prijzen vergelijken, nog eens onderhandelen, een winkel uitkiezen, de prijs nog een laatste keer doen zakken, dan de garantievoorwaarden bespreken, en een contract voor zo lang mogelijk gratis technisch onderhoud in de wacht slepen.

Fré arriveert in Nepal tegen dat al het aangekochte materiaal geleverd wordt. Dan kan het echte werk beginnen. De drie HANDnepal-vrijwilligers zullen zo’n 10 dagen in de school logeren, samen met enkele lokale vrijwilligers. Alle thin clients, schermen, kabeltjes, netwerkshitchen, toetsenborden, servers, … worden omgetoverd tot een heuse computerklas. En dan het magische moment: de computers worden voor het eerst gestart. Nee, nog niet om de lessen te beginnen. Eerst nog de nodige programma’s installeren en alles uitgebreid testen. Op dat moment bespreken we ook met de verantwoordelijken van de school, een een speciaal opgericht ‘computercomité, hoe het verdere technische onderhoud geregeld wordt, zodat de computerklas voor lange tijd rendabel kan zijn. Zodra dat achter de rug is kunnen we écht zeggen dat we onze eerste computerklas hebben geïnstalelerd.

We willen het maximum halen uit dit project. De computers moeten zoveel mogelijk worden gebruikt, door zoveel mogelijk mensen. Daarom hebben we afgesproken dat de klas na de schooluren wordt opengesteld voor de dorpsbewoners. Onder begeleiding van een leerkracht zullen ook zij hun eerste stapjes op het internet zetten. Binnenkort vrienden worden op Facebook? Wij kijken er alvast naar uit!